Rumah - Pengetahuan - Butir-butir

Apakah tanda -tanda umum pemanas air yang tidak berfungsi, dan bagaimanakah ia dapat ditangani?

Pemanas air yang tidak berfungsi boleh menyebabkan kesulitan dan potensi bahaya keselamatan . Berikut adalah tanda -tanda umum masalah pemanas air dan bagaimana mereka dapat ditangani:

 

1. Kekurangan air panas:
Penyebab yang mungkin:
Isu termostat
Masalah elemen pemanasan (untuk pemanas elektrik)
Masalah injap lampu atau kawalan gas perintis (untuk pemanas gas)
Penyelesaian:
Laraskan tetapan termostat .
Semak dan ganti elemen pemanasan yang rosak .
Untuk pemanas gas, lepaskan lampu perintis atau periksa injap kawalan gas .

 

2. Bekalan air panas yang tidak mencukupi:
Penyebab yang mungkin:
Pemanas yang berukuran kecil
Pembentukan sedimen di tangki
Penyelesaian:
Pertimbangkan untuk menaik taraf pemanas kapasiti yang lebih besar .
Siram tangki untuk menghilangkan pembentukan sedimen secara berkala .

 

3. Kebocoran air:
Penyebab yang mungkin:
Kakisan atau keretakan dalam tangki
Injap dan kelengkapan yang longgar atau rosak
Penyelesaian:

Sekiranya tangki bocor, ia mungkin memerlukan penggantian .
Ketatkan atau ganti injap dan kelengkapan yang rosak .

 

4. Bunyi pelik:
Penyebab yang mungkin:
Pembentukan sedimen menyebabkan bunyi terlalu panas dan muncul
Pengembangan dan penguncupan elemen pemanasan
Penyelesaian:
Siram tangki untuk mengeluarkan sedimen .
Pertimbangkan memasang pelembut air untuk mengurangkan pembentukan sedimen .

 

Air Karat:

Penyebab yang mungkin:

Kakisan di dalam tangki
Rod anod berkarat
Penyelesaian:

Sekiranya tangki sudah tua dan berkarat, penggantian mungkin diperlukan .
Semak dan ganti rod anod secara teratur untuk mengelakkan kakisan .

 

6. Isu cahaya perintis (pemanas gas):
Penyebab yang mungkin:
Isu Thermocouple
Masalah bekalan gas
Penyelesaian:
Ganti thermocouple yang rosak .
Pastikan terdapat bekalan gas yang mantap dan injap kawalan gas berfungsi .

 

7. Kebocoran injap pelega tekanan:
Penyebab yang mungkin:
Tekanan berlebihan dalam tangki
Injap pelepasan tekanan yang salah
Penyelesaian:
Uji dan ganti injap pelega tekanan yang rosak .
Semak dan laraskan tekanan air jika terlalu tinggi .

 

8. Bil tenaga tinggi:
Penyebab yang mungkin:
Unsur pemanasan yang tidak cekap
Penebat yang lemah
Penyelesaian:
Ganti elemen pemanasan yang tidak cekap .
Pastikan pemanas air dilindungi dengan betul .

 

9. bau busuk:
Penyebab yang mungkin:
Pertumbuhan bakteria dalam tangki
Penyelesaian:
Siram tangki dan bersihkannya untuk menghapuskan bakteria .

 

Jika anda tidak selesa menangani isu -isu ini sendiri atau jika masalah berterusan, adalah dinasihatkan untuk mendapatkan bantuan profesional dari tukang paip yang berkelayakan atau juruteknik pemanas air . penyelenggaraan yang tetap, seperti membuang tangki dan memeriksa komponen, juga dapat membantu menghalang banyak isu -isu ini .

info-908-902

Hantar pertanyaan

Anda mungkin juga berminat